TransFit Sportdag 2022

De eerste sportdag voor getransplanteerden

Op zaterdag 21 mei 2022 organiseerden wij als Stichting Sport en Transplantatie, samen met studenten van de CIOS Rijn IJssel, de eerste TransFit sportdag op de terreinen van het CIOS in Arnhem.

Deze eerste keer was een groot succes en voldeed aan onze hoop en verwachtingen. Bijna 100 deelnemers ontmoeten elkaar en ontdekten wat sport en beweging kan betekenen na een orgaan- of stamceltransplantatie. 

Voor tien verschillende sporten kon ervaren worden hoe je plezierig kunt bewegen en fit kunt worden na een transplantatie. Door aanwijzingen van toekomstige sportleraren en door gesprekken met lotgenoten werden mogelijkheden en uitdagingen voelbaar.

Voor de studenten van het CIOS was dit een examenonderdeel. Door te kiezen voor ons project leerden zij wat Inclusieve Sport kan betekenen.

Het TransFit programma wil sport en beweging voor alle getransplanteerden in Nederland mogelijk maken. De sportdag is hiervoor een belangrijk onderdeel.

ALLES WAT JE DOET BEGINT MET DE EERSTE STAP,

OP NAAR DE TWEEDE

Deze eerste sportdag werd mogelijk gemaakt door:

info@gb-print.nl

Welke Sporten waren er:

Alle sporten werden “non-contact” uitgevoerd. Zo is  er geen risico voor getransplanteerden. Je kon een introductie krijgen in de volgende sporten:

Voetbal, Volleybal, Zwemmen, Atletiek (onderdelen), Badminton,. Deze sporten zijn een voorbeeld van de sporten die we als stichting ondersteunen.

We hebben die dag ook nieuwe (of toekomstige sporten) uitgeprobeerd; Mountainbiken, Handbal, Basketbal of Korfbal, Uni-hockey (wordt ook wel Floorball genoemd) , Bokstraining en Archery Tag (een variant van Boogschieten)

Pim Brouwers, een bijzondere ambassadeur

Namens de Dirk Kuyt Foundation bracht Pim Brouwers ons een bezoek als ambassadeur. Pim heeft een lichamelijke beperking door een hersenbeschadiging die hij opliep bij zijn geboorte.

Hij gebruikt sport om te laten zien hoeveel je kunt, ook met een beperking. Hij sprak ons  inspirerend toe in de pauze van de voetbalwedstrijd.

Een krachtige en enthousiaste persoonlijkheid die mooi past bij wat wij deze sportdag wilden uitdragen. Dank je wel, Pim. 

Een prachtige voetbalwedstrijd als besluit:

De dag werd afgesloten met een mooie voetbalwedstrijd tussen ons TransFit Voetbalteam  en het RTL sterrenteam geleid door coach John Williams. Dit komt zeker ook voor herhaling in aanmerking,

En.. ons Voetbalteam heeft er een enthousiaste groep supporters bijgekregen.

 

Het team van studenten

De sportdag werd georganiseerd door vierdejaars studenten van het CIOS. 

Team CIOS 2022

Luca, Thijmen, Danny, Sophie, Eefke, Romee en Tim hebben vanaf januari hard gewerkt om de dag mogelijk te maken. Het is ze prima gelukt en zij zijn alle zeven geslaagd voor deze opdracht.

De eerste Sportmedaille

TransFit SportmedailleOm je over de drempel heen te helpen heeft TransFit een haalbare uitdaging waarmee je een (eerste) sportmedaille kunt behalen.

De eerste medaille hebben we deze dag  kunnen uitreiken aan Clara Stahlie, zij heeft als eerste de vijf onderdelen afgerond. 

Samen sporten een donor

Een impressie van 21 mei:

Het was een mooie dag met veel activiteiten, mooie gespreken en nieuwe contacten. We kregen er zelfs een paar nieuwe leden bij.

[paytium name="Mijn crowdfunding project"] [paytium_progress label="Ik steun de TransFit Sportdag" goal_amount="250" crowdfunding_id="Sportdag_doel" /] [paytium_field type="dropdown" label="Kies een optie:" options="3,00/6,00/9,00/12,00/24,00" options_are_amounts="true" /] [paytium_field type="email" label="Email" required="true" /] [paytium_total label="Totaal bedrag" /] [paytium_button label="Steun dit doel" /] [/paytium]
Succesvolle Sportdag TransFit

Inclusieve Sport in de praktijk

De organisatie van de TransFit sportdag is een unieke gebeurtenis. 

De sportactiviteiten op deze dag worden georganiseerd door studenten van het CIOS Rijn IJssel in Arnhem als onderdeel van hun opleiding tot sportleraar of sporttrainer. Zo maken zij kennis met de mogelijkheden en betekenis van “Inclusieve Sport”  Ze hebben de leiding over de voorbereiding en uitvoering van deze dag. Ze behalen daarmee studiepunten en leren zo op jonge leeftijd wat er komt kijken om bijzondere doelgroepen met sport en beweging te laten kennismaken.

NOCNSF en Transfit“Het project is een goed voorbeeld van het in de praktijk brengen van Inclusieve Sport, een speerpunt van het NOC*NSF. Lees hier meer over het doel van Inclusieve Sport.

Misschien wil je lid worden ?

Wordt en blijf jij graag fit na een transplantatie? Kun jij sporten en bewegen een onderdeel van jouw leefstijl maken? Dat kan bij ons, je bent welkom.

Nog meer sporten:

Staat jouw sport er niet bij, kom dan toch langs en maak een praatje.

Er zijn meer sporten die we steunen, Er zijn op de sportdag sportende leden die je kunnen vertellen over Tennis, Golf, Squash, Wielrennen of Triathlon

En anders kunnen we jou misschien  helpen om jouw sport ook onderdeel van het TransFit programma te maken.

ONZE BROCHURE

 

CONTACT
Stichting Sport en Transplantatie

Contact of post sturen

KvK: 41194401
RSIN: 80207357

NOCNSF en Transfit
NOCNSF en Transfit

"NOOIT GEDACHT ZOIETS NOG TE KUNNEN MEEMAKEN"

Geverifieerd door MonsterInsights