BEWEGEN NA EEN TRANSPLANTATIE

GEWOON BEWEGEN

Voor veel getransplanteerden voelt het eerste bewegen al als topsport dus.. begin rustig aan.

De beste start is gewoon wandelen in je eigen omgeving. Wij bevelen aan om dat met een wandelmaatje te doen; dat voelt veiliger en geeft houvast. Met een wandelmaatje praat je meestal tijdens het wandelen en door het praten zorg je automatisch dat je rustig en niet te snel loopt.

Met elke wandeling wordt je lichaam sterker, je hart en longen worden sterker, je coördinatie verbetert en na enige tijd ga je wat spiermassa aanmaken. Je zult merken dat je zelfvertrouwen groter word en, niet onbelangrijk, ook het vertrouwen van de mensen om je heen.

Er komt dan vaak een moment dat je meer wil, kunt en durft.

wandelen na transplantatie

SPORT BEGINT MET DE EERSTE STAP

Na een transplantatie krijg je een nieuwe kans maar je moet zelf aan het werk om te herstellen. Hoe je dat doet kun je vooral van andere getransplanteerden leren en daarom hebben we contact met elkaar. Je bent al begonnen met bewegen, nu kun je ook gaan sporten.

Daarvoor is een eenvoudig plan voldoende, het is een vijf stappen plan: “Bepaal een doel, maak een plan, begin, heb een beetje geduld en hou vol.” Wij geven je daarbij één tip: hou je doelen uitdagend maar realistisch. Je kunt altijd een vervolgdoel stellen.

SPORTEN NA TRANSPLANTATIE

Is sport voor elke getransplanteerde haalbaar?
Jazeker, het is hoe je sport definieert (zie kader hieronder). Wij zien sport als vorm van beweging om fit te worden en plezier aan te beleven.

Als jij plezier hebt aan competitie en wedstrijdspanning dan kan dat je doel worden. Heb je plezier aan samenspel of het verleggen van jouw grens dan ligt daar je doel. Als je je grenzen wilt ontdekken dan kan dat ook een doel zijn. 

De truc van sporten, of als je wilt sportief bewegen, is dat je met plezier door inspanning steeds fitter wordt. Fitheid is het extraatje dat volgt uit plezier hebben en plezier zorgt dat je het kunt volhouden. Hoe je dat wil doen is een individuele keuze waar wij je graag bij adviseren en ondersteunen.

zwemmen na niertransplantatie
zwemmen na niertransplantatie

WANNEER WORDT BEWEGEN SPORTEN

Er is geen duidelijke afspraak wanneer je iets sporten noemt en wanneer je het als bewegen aanmerkt. Voor ons is dat verschil onbelangrijk. In andere landen kent men het verschil vaak niet eens. De essentie van sport is dat je er plezier aan beleeft en dat het je helpt om fit te worden en te blijven. Stel je eigen doelen en geniet van zowel het resultaat als de weg ernaartoe. Jouw doel behalen is de enige overwinning die belangrijk is. 

Wij willen graag weten welke vormen van sporten het meeste bijdragen aan de fitheid van getransplanteerden. Dat het een positief effect heeft is al een tijdje bekend maar wij willen meer weten. Daarvoor is er een TransFit onderzoek agenda gemaakt. Die gebruiken we nationaal en internationaal om meer kennis te verkrijgen en te verspreiden. 

"IK KAN EN WIL WEER PRESTEREN"

Gegevens
Stichting Sport en Transplantatie
Adres: Neem contact op
KvK: 41194401
RSIN: 80207357

FOLDER 2022

Deze website is mede mogelijk gemaakt door:

en

Geverifieerd door MonsterInsights