WEER FIT WORDEN

NA DE TRANSPLANTATIE

Een transplantatie betekent een nieuwe kans, een nieuw leven.

Na je transplantatie is je lichaam vaak verzwakt maar heeft weer mogelijkheden om te herstellen, om fit te worden. 
Iedere getransplanteerde vindt daarin zijn eigen weg maar de volgende vijf (of vier) stappen doorloopt bijna iedereen.

Stap 1: In het ziekenhuis

In het ziekenhuis proberen artsen, verpleging en fysiotherapeuten je zo snel mogelijk te mobiliseren en goed op de medicijnen in te stellen zodat je naar huis kunt of naar een revalidatiecentrum. Wij proberen contact te houden met alle transplantatiecentra en hen aan te moedigen om sporten en bewegen aan te bevelen.

Zo hebben we ook het Walk & Talk programma helpen groeien. Dat programma is geen onderdeel van TransFit, maar wij ondersteunen het wel. Het is een prima begin naar zo fit mogelijk worden. 

Stap 2: Revalideren

Eenmaal uit het ziekenhuis ga je verder herstellen. Soms is dat in een speciaal revalidatieprogramma, soms bij een lokale fysiotherapeut en soms doe je het zelf.

In deze periode is het herstel van je spiermassa en coördinatie het belangrijkste doel. Hoe langer je in het ziekenhuis lag, hoe meer tijd dit kost.

Het zoeken van een goede fysiotherapeut is niet altijd eenvoudig. Wij hopen in de toekomst daar advies over te kunnen geven.

Stap 3: Bewegen

Als je thuis komt is het belangrijk om weer conditie op te bouwen. Vaak kun je dat het beste doen door veel te wandelen. Met elke wandeling die je maakt word je fitter en krijg je meer vertrouwen in je lichaam. Ook je naasten zullen je langzaam meer (kunnen) loslaten omdat ook hun vertrouwen groeit.

Het is mogelijk om dit wandelen samen te doen met andere getransplanteerden. Bij een aantal transplantatiecentra kan dit via wandelgroepen van Walk en Talk.
Je kunt ook met een vriend of met je partner gaan lopen. Als je samen loopt gaat het vaak gemakkelijker en loop je niet te snel.

Stap 4: Een sport vinden

TransFit biedt de mogelijkheid om samen te sporten na transplantatie. Hiervan hoor je via je arts, via Walk en Talk of op een andere manier.

Sporten na een transplantatie helpt je om fit te worden en te blijven. Op welk niveau je wilt sporten is niet belangrijk. Dat bepaalt jouw lichaam en jouw ambitie. Wij vinden elke vorm van bewegen die je doet voor je plezier en je gezondheid sporten. 

Het belangrijkste dat voldoende sporten (of bewegen als je dat minder eng vindt klinken) doet, is dat het helpt jouw leven met een donororgaan of stamcellen te verbeteren en zelfs om dat leven te verlengen. 

Welke sport bij TransFit

Stap 5: Doorgaan met sporten

Door te sporten bij TransFit kun je naast fit blijven ook nieuwe grenzen ontdekken of dromen realiseren. Jij bepaalt wat die droom is en waar jij je grenzen legt. 

Wij als getransplanteerden van Sport en Transplantatie kunnen je uit eigen ervaring vertellen wat het sporten na de “Gift of Life” kan betekenen. Dat kunnen mooie prestaties zijn maar wij weten dat de weg ernaartoe eigenlijk het mooist is.

"IK KAN EN WIL WEER PRESTEREN"

ONZE BROCHURE

CONTACT
Stichting Sport en Transplantatie

Contact of post sturen

KvK: 41194401
RSIN: 80207357

NOCNSF en Transfit
NOCNSF en Transfit
Geverifieerd door MonsterInsights