OVER DE TRANSPLANT GAMES

Europese Spelen voor getransplanteerden

Elke twee jaar, in de oneven jaren, zijn er Europese Spelen, telkens in een ander land. Deze spelen duren  een week en brengen sporters uit heel Europa bijeen.

De European Transplant and Dialysis Sports Championships (ETDSC) zoals ze officieel heten worden onder verantwoordelijkheid van de ETSDF uitgevoerd. Stichting Sport en Transplantatie is de Nederlandse vertegenwoordiger in deze organisatie. Vanaf 2022 heten deze spelen de European Transplant Games.

De Europese Spelen zijn minder grootschalig als de World Transplant Games maar zeker de moeite waard. Deelname is vaak minder kostbaar en het is dichterbij. Je kunt zelfs voor een paar dagen meedoen. Leden van Sport en Transplantatie kunnen aan deze spelen meedoen.

Het bijzondere van deze spelen is dat je ook kunt deelnemen als je dialyseert en op de wachtlijst staat of als je na transplantatie opnieuw moet dialyseren. Tijdens de spelen zijn er speciale faciliteiten voor dialyse beschikbaar

Op deze pagina vind je een overzicht van de laatste twee Europese Spelen waaraan Nederlandse getransplanteerden hebben deelgenomen.

ETDSC 2022 Oxford (UK)

De 2022 European Games worden gehouden van 21 tot 27 augustus op Radley College in Oxford (UK). Er gaat een groot TransFit Team NL (van 38 sporters) naar toe.

2022 Medailles NL Team

7               6               8

Tussenstand zaterdag 27 aug

ETDSC 2020 Dublin (IRL)

Helaas konden deze spelen door de COVID pandemie en de vele maatregelen geen doorgaan vinden. Misschien kunnen we Dublin in de toekomst weer wel bezoeken. We zouden dat onze Ierse zusterorganisatie van harte gunnen. 

ETDSC 2018 Cagliari (IT)

Een klein Nederlands team van wielrenners, een atleet en een zwemmer nam in 2018 deel aan deze spelen.
Het Nederlands team werd elfde in het medailleklassement

2018 Medailles NL Team

5                6                 3

ETDSC 2016 Vantaa (FI)

Bij de spelen van 2016 nam een Nederlands team voor de eerste keer deel aan de ETDSC. Deze Spelen waren toen samen met de aparte EHLTC (voor hart en long)
Nederland werd toen dertiende in het medailleklassement

2016 Medailles NL Team

7                4                3

Europese Spelen voor Hart en Long

In hetzelfde jaar als de ETDSC zijn er ook spelen voor alleen Hart- en Long-getransplanteerden. Soms op dezelfde plaats en op dezelfde tijd. De European Heart and Lung Transplant Championships, of EHLTC zijn historisch wat ouder dan de ETDSC.

Het karakter en competitie van deze spelen zijn wat anders, omdat de gemeenschap van Hart en Longgetransplanteerden kleiner is. 

De EHLTC worden niet door stichting Sport en Transplantatie begeleid. De organisatie vanuit Nederland valt onder de Patientenvereniging Hart en Long Transplantatie (PHLT)

Wel doen veel van de (hart en long) leden van Sport en Transplantatie ook aan deze spelen mee. In het kader van het Transfit programma helpen we, als sportorganisatie, hen natuurlijk met hun voorbereiding in hun sport. 

EHLTC 2022

DE EHLTC 2022 van eind juni in Oostende (BEL) gaan door een combinatie van omstandigheden niet door. 

"NOOIT GEDACHT ZOIETS NOG TE KUNNEN MEEMAKEN"

ONZE BROCHURE

CONTACT
Stichting Sport en Transplantatie

Contact of post sturen

KvK: 41194401
RSIN: 80207357

NOCNSF en Transfit
NOCNSF en Transfit
Geverifieerd door MonsterInsights